21 februari 2011, tutorial-11am

kepimpinan transaksional dan transformasi

kepimpinan jenisa ini telah diperkenalkan oleh james macgregor burns dalam tahun 1978. kemudian idea kepimpinan jenis ini diperluaskan lagi oleh bernard dan bass. mengikut bass (1996) gelaagat perehubungan seseorang kepimpinan transformasi dapat ditunjukkan melalui seseorang stail transformasi iaitu;

  • keunggulan gelagat
  • menumpu kepada setipa individu
  • motivasi yang berinspirasi
  • merangsang secara intelek.

kepimpinan transaksional memfokuskan kepada keperluan motivasi luaran untuk menggerakan pekerja bawahan. ia bukan sahaja boleh dilaksanakan di dalam sesebuah oraganisasi tetapi boleh juga dilaksanakan di luar organissasi terutama pada masyarakat yang lebih besar atau politik kepimpinan. amka kepimpinan jenis ini di anggap pergi lebih jauh lagi. kepimpinan transaksional juga dianggap sebagai saling melengkapi kepada kepimpinan transformasi. walau bagaimanapun ia kurang merangsangkan kemajuan sesebuah oraganissasi kecuali pemimpin dan pengikut memahami kepentingan sesuatu tugas.

manakala kepimpinan transformasi memfokuskan kepada peringkar moral dan motivasi dalaman yang tinggi dalam menjalankan sesuatu tugas. dalam hal ini kepimpinan jenis ini memerlukan seorang yang bersifat kemanusiaan, adil, jujur dan tidak emosional, tidak tamak dan tidak mencemburui kakitangannya. sementara itu mengikut Gary Yukl (1998), kepimpinan transformasi ialah:

refers the process of building commitment to the organizatin’s objectives

and empowerment followers to accomplish thes objectives.

konsep kepimpinan jenis transformasi seakan-akan sama juga jenis karismatik di mana pemimpin menunjukkan personaliti yang baik dan mempunyai kesungguhan untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

 

dalam proses pentdabiran pendidikan, kepimpinan transformasi perlu dilaksanakan secepat mungkin. di sekolah biasanya pengetualah yang mengaturkan peancangan untuk memajukan pengajaran, pembelajaran dan kelicinan dalam urusan pentadbiran.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: